Istorija

Da li ste znali?

Knez Mihailo je sproveo brojne reforme u oblasti finansija i poreskog sistema. Planirao je uvođenje prvog srpskog novca posle srednjovekovnih kovanica, a pušten je u javnost 1869. godine, godinu dana posle njegove smrti. Odluka o pravljenju novca je nastala tokom njegove druge vladavine, a novac je iskovan u Carskoj i kraljevskoj glavnoj riznici u Beču. Kovan je u iznosima od 1, 5 i 10 para. Na aversu kovanica je lik kneza Mihaila sa kružnim natpisom ,,Obrenović III Knjaz srbski”. Iako se u narodu govorilo ,,dinar” jos od davnina, dinar postaje zvanična valuta 1873. godine, a nedugo posle toga, štampale su se i prve papirne novčanice.

Knez Mihailova Ulica, koja je imenovana po našem poznatom vladaru i vizionaru, je poznata kao centar Beograda i omiljena pešačka zona. Ono što mnogi ne znaju je to da je ova ulica prava istorijska enciklopedija, prema nekim pisanjima čak i prva beogradska ulica koja je dobila zvanično ime davne 1870. godine, i ostaje kao jedna od retkih ulica koja zbog važnosti imena koje nosi nikada nije preimenovana. Plan zvanične izrade ove ulice napravio je Emilijan Josimović  1867. godine, iste godine kada je knez Mihailo od Turaka primio ključeve gradova. Današnji izgled poprimila je renovacijom 1988. godine, a zanimljivo je da je do tad imala kolovoz i trotoare. Činjenica da je ovako veliko obeležje Beograda pa i Srbije dobilo ime po knezu Mihailu govori mnogo o njegovoj vladavini, koja je detaljno proučena u našoj monografiji o ovom velikom knezu vizionaru.

“Nađimo se kod Konja” je jedna od rečenica koje Beograđani svakodnevno izgovaraju, a da li znate pravu istoriju o ovom spomeniku? Podignut je 1882. godine našem knezu Mihailu Obrenoviću, a do tada se dosta premišljalo o njegovom izgledu i lokaciji gde će biti postavljen. 

Neke od prvobitnih ideja su te da se postavi na mestu današnjeg Studentskog parka, odnosno tadašnje Velike pijace, a prve nacrte su slali i domaći i strani umetnici, poput rusa Mihaila O. Mikešina i beogradskog slikara Steve Todorovića. Na kraju, odabran je nacrt firentinskog vajara Enrika Pacija, i time poprimio izgled po kom ga danas svi znamo. Knez Mihailo pokazuje prstom ka jugu, a u donjem delu su imena gradova koje je oslobodio od Turaka.

Bočni reljefi na spomeniku predstavljaju dijaloge kneza Mihaila sa narodom – jedan za života a drugi posle njegove smrti. Sa istočne strane je molba knezu za oslabadjanje krajeva pod Turcima, a sa zapadne strane Srbi prolažu zakletvu nad grobom kneza Mihaila. Spomenik je svečano otkriven 1882. godine, a ta manifestacija je propraćena slavljem i velikom zabavom.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping