8. mart – Međunarodni dan žena

Na Međunarodni dan žena – 8. mart – osnažujemo žene sa više aspekata. Najpre da ne trpe nikakvo nasilje i da se osnaže na zaštitu sebe. Takođe želimo da istaknemo da na našoj književnoj sceni ima malo žena pisaca. Postoji neko ustaljeno mišljenje da žene mogu pisati literaturu niže vrednosti, da je ,,ozbiljnije pisanje“ više za muškarce. Huk ima tri knjige žanrovski šarenolike žena pisaca i voleli bismo da ohrabrimo još autorki da smelo predstave svoju kreativnost.

Da li ste čuli za priču o Olgi, siročetu i žrtvi nasilja? U romanu Siroče Milice Zorić, knjige koja je Hukov prvenac, tema nasilja nad ženama je predstavljena iz više uglova.  Žanrovski ovo je istorijska drama sa mitološkom podlogom, sa  psihološki i socijalno iznijansiranim likovima. Glavna junakinja je ostala u devetoj godini siroče i probija se kroz surovi život. Maltretirana je i zlostavljana, a premeštaj iz grada u seosku sredu joj jako teško pada i zbog običaja na koje nije navikla. Udaju je za ratnog kapetana Milana, koji je psihološki podeljena linost zbog posledica preživljenog u ratu (žena i ćerka su mu ubijene). Beg i spas nalazi u alkoholu i svoju muku i tugu utapa u dobroj kapljici. Olga je maltretirana i zlostavljana i u braku za koji je verovala da će biti nešto sasvim drugo. Da li razumemo žrtvu koja trpi nasilje u braku? Da li ima našu empatiju ili budi bes u nama kao čitaocima zbog odsustva reagovanja i akcije?

Pored romana Siroče, Huk je u 2022. godini objavio i zbirku poezije Jasne Majstorović Ljubav po meni. Ovaj metonimijski naziv slikovito predstavlja sadržaj samih stihova autorke. Knjiga simbolizuje rastanje i razvijanje jedne žene i jednog talenta pošto pesme obuhvataju veliki vremenski inetrval, od rane mladosti i detinjstva, pa do poznih i zrelih godina pesnikinje. Predivno je gledati sve žene u jednoj kroz ove stihove i kada sklopite knjigu imate u vašim rukama jedan život.

Žene treba da stvaraju, da pišu, da vole, da se bore za sebe, da stanu iza svojih dela ponosno ne samo na njihov praznik, već svaki dan u godini.

O tome nam govori i zbirka priča i pesama Zar? Milice Zorić. Druga knjiga ove autorke ima većinski deo priča dat iz ugla žene, nemoguće je ne pronaći se u njoj i ne razumeti ženu bolje, čak i za mušku čitalačku publiku, posle ovih priča. U svojim promašajima, tugama, majčinstvu, svakodnevnim i stvaralačkim borbama, žena ipak i uvek isplivava kao pobednik, kao stub porodice, naposletku i društva.

Huk prepoznaje tu krucijalnu ulogu dama i želimo i vas još jednom da podsetimo na bitnost i doprinos žena u našem društvu i životu.

Оставите одговор

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping